Wednesday, July 22, 2009

8. časť - Príchod

"Marxizmus sám seba neovláda dostatočne, aby mohol byť vedou. Marxizmus a objektivita? Nepoznám smer, ktorý by bol taký uzavretý do seba a taký vzdialený od faktov ako marxizmus. Každý sa usiluje preveriť sám seba v praxi, ale mocipáni sa v záujme mýtu o vlastnej neomylnosti všemožne odvracajú od pravdy. Nemám rád ľudí, ktorým je pravda ľahostajná." (Jura)

9. časť - Varykino

"Umenie, to nie je názov kategórie alebo oblasti zahŕňajúcej nekonečné množstvo pojmov a rozvetvených javov, ale naopak, je to čosi úzke a sústredené, označenie podstaty, ktorá je súčasťou umeleckého diela, názov použitej sily alebo spracovanej pravdy. Umenie som nikdy nevnímal ako predmet alebo stránku formy, ale skôr ako tajomnú skrytú zložku obsahu."
.
" Každý sa rodí ako Faust, chce všetko obsiahnuť, všetko skúsiť, všetko vyjadriť. Aby sa Faust stal vedcom, o to sa postarali omyly jeho predchodcov a súčasníkov. Pokrok vo vede sa robí podľa zákona odpudzovania, začína sa vyvracaním panujúcich omylov a preudoteórií.
Aby sa Faust stal umelcom, o to sa postarali nákazlivé príklady učiteľov. Pokrok v umení sa robí podľa zákona príťažlivosti, začína sa napodobňovaním, nasledovaním a zbožňovaním milovaných predchodcov.
Fantastická je len každodennosť, keď sa jej dotkne ruka génia."
.
"Ukázalo sa, že inšpirátori revolúcie sa cítia vo svojom živle len za chaosu, za zmien a presunov, a že nemusia ani jesť, len nech môžu uskutočniť niečo vo svetovom meradle! Budovanie nových svetov, prechodné obdobia, to je pre nich samoúčel. Nič inšie sa nenaučili, nič nevedia. A viete, prečo ten zhon večných príprav? Lebo nemali pripravených určitých schopných ľudí, chýbajú osobnosti. Človek sa narodil, aby žil, nie aby sa pripravoval na život."


Boris Pasternak: Doktor Živago

No comments:

Post a Comment