Thursday, July 16, 2009

4. časť - Nevyhnutné opatrenia

...Ešte jej poradila, aby držala sviečku vysoko, vtedy bude mať v dome hlavné slovo. Lara obetovala svoju budúcnosť Pašovi a držala sviečku čo najnižšie, ale darmo, čo sa ako usilovala, ustavične bola jej sviečka vyššie ako Pašova.
.
Povedal si, že fakt je nezmyselný, ak sa doň nevloží zmysel. Kresťanstvo, mystérium osobnosti je práve to, čo treba vložiť do faktu, aby nadobudol význam pre človeka.


5. časť - Rozlúčka so starými časmi

"Polovicu spôsobila vojna, ostatné dovŕšila revolúcia. Vojna bola umelou prestávkou v živote, akoby sa jestvovanie dalo na čas odročiť. (...) socializmus, to je more, do ktorého musia ako rieky ústiť všetky tie ostatné jednotlivé revolúcie, je to more života, more samobytnosti."
.
Tým novým bola vojna, jej krv a hrôzy, jej bezprístrešnosť a spustnutosť. Tým novým boli útrapy vojny a životná múdrosť, ktorej vojna učila. Tým novým bola revolúcia, lenže nie na spôsob roku tisícdeväťstopäť, ako si to idealizovali na univerzite, ale táto, dnešná, z vojny zrodená, krvavá, bezohľadná revolúcia vojakov, organizovaná znalcami tohto živlu, boľševikmi.
Tým novým bola sestra Antipovová, zahnatá vojnou bohviekde, s celkom neznámym životom, nikomu nič nevyčítajúca, takmer sa žalujúca svojou nemotou, záhadne málovravná a taká silná svojím mlčaním. Tým novým bolo statočné, nesmierne úsilie Jurija Andrejeviča neľúbiť ju...


Boris Pasternak: Doktor Živago

No comments:

Post a Comment