Monday, December 21, 2009

Norman Mailer: Nahí a mŕtvi (The Naked and the Dead)



Hlina a tvar/4


Koncom prvého mesiaca operácie prenikli frontové jednotky až k základni polostrova.
.
Po celý deň, čo by generál manévroval, mal by pravé krídlo nekryté. Rozhodol sa však riskovať a získať z toho výhodu. V deň, keď mal byť presun, odvolal jeden prápor zo stavby hradskej a držal ho v zálohe. Veliteľom rôt na pravom krídle vydal rozkazy postupovať džungľou a nezaisťovať sa zboku ani v tyle. Ich úlohou bolo len vykonať desaťkilometrový pochod územím nikoho a navečer vybudovať obranné postavenia pod horskými útesmi ani nie dva kilometre od predných hliadok Tojakuovej línie.
Generál predvídal správne. Kým bol presun v plnom prúde, Tojaku prepašoval rotu japonských vojakov do boku postupujúcich jednotiek, ale generál proti nim vrhol prápor, čo mal v zálohe, a takmer úplne ich obkľúčil.
.
Od invázie uplynulo už päť týždňov a čata sa vôbec nezúčastnila boja (...). Blížilo sa obdobie dažďov, zo dňa na deň bolo sparnejšie a robota na hradskej bola čoraz namáhavejšia. Keď boli v novom tábore už celý týždeň, mnohí vojaci, medzi nimi aj niekoľkí veteráni z Motome, boli by už radšej bojovali.
.
(Red) Vždy žil vlastným vnútorným životom a všetok svoj majetok vládal odniesť na chrbte. „Čím máš viac vecí, tým viac ich potrebuješ, aby ti bolo dobre.“ (...) Už dlho, veľmi dlho je samotárom.


Hlina a tvar/5

Nenávidím týchto fotrov, čo sú celí preč, že prišlo konečne aj na nich a odviedli ich. A čo my, boha jeho, tvrdneme tu už pár rokov a bohvie, koľko tu ešte budeme? My sme bojovali, a oni sa zatiaľ váľali so svojimi ženami a možno aj s našimi.
.
(Brown) Všetci vojaci vravia, že som dobrý poddôstojník. Možno nie som taký dobrý prieskumník ako Martinez a nemám v žilách namiesto krvi ľad ako Croft, ale som spravodlivý a beriem svoju robotu vážne. Nie som ako Red, ktorý stále papuľuje a namiesto roboty len vymýšľa kadejaké triky; ja sa fakt usilujem byť dobrým poddôstojníkom, lebo keď sa človek osvedčí na vojne, osvedčí sa všade.
.
... už tvrdnem na vojne dosť dlho, aby ma to teraz malo trafiť.
.
(Wyman) Mal dievča a chcel ho oslniť vyznamenaniami, no boj si vždy predstavoval ako čosi vzrušujúce, bez útrap a fyzickej námahy. Sníval o tom, ako pôjde cez pole do útoku zoči-voči mnohým guľometom; ale v tom sne ho nikdy neklalo v boku od toho, že veľa bežal a vláčil bremená.

No comments:

Post a Comment