Monday, December 13, 2010


Projekt vyzerá väčšinou dobre iba dvakrát. Na začiatku, keď ho s fanfárami rozbiehate. A na konci, keď ho s hrdosťou odovzdávate.
Vždy, keď ste práve v strede procesu a prekonávate prekážky, vyzerá projekt ako fail. A to je v poriadku.

“Medicínske tímy, ktoré sa snažili excelovať počas celého procesu zavádzania novej technológie vždy nakoniec zlyhali. Nikto nezažiari hneď na prvý krát. Ak sa o to snažíte, padnete. Zamerajte sa radšej na to, aby ste sa neustále učili a zdokonaľovali. Dokonalé výsledky prídu iba vtedy, ak máte ochotu učiť sa za jazdy.” (The Switch)

.

Predstavte si, že navrhujete lisovací stroj do fabriky. Stroj má ostré čepele. Hrozí, že pri zapínaní môže nepozornému robotníkovi odrezať prsty.
Samozrejme, chcete takémuto scenáru zabrániť. Ako na to?
A. Pripevníte na stroj čitateľnú tabuľku: “Pozor na prsty!”
B. Nahráte strašidelné a poriadne krvavé video, v ktorom varujete robotníkov pred hrozbou. Premietate vo fabrike dvakrát do roka.
C. Umiestnite tlačidlo na zapnutie stroja dostatočne ďaleko od čepelí.  Alebo ešte lepšie – na zapnutie dáte tlačidlá dva, tak, aby boli od seba a robotník ich musel stlačiť naraz dvomi rukami. Vtedy zaručene bude mať pri zapnutí stroja obe ruky inde ako pri čepeli.
Najčastejšie robíme A. Céčko však funguje najlepšie.
(Príklad je z knihy The Switch.)


No comments:

Post a Comment