Wednesday, January 06, 2010

.
Na to, aby rasa jestvovala, potrebuje žiť v ohrození.
.
Štát sa stotožňuje s "aparátom", čiže so súborom mechanizmov dobýjania a potláčania. Dobýjanie nasmerované dovnútra krajiny sa nazýva propaganda alebo represia. Nasmerované navonok vedie k utvoreniu armády. Všetky problémy sú teda organizované vojensky, z hľadiska moci a účinnosti. Politiku a nakoniec i všetky problémy riadenia určuje veliaci generál. Tento princíp, zo strategického hľadiska nezvratný, sa zovšeobecňuje aj na životy civilov. Jeden vodca, jeden národ, čo znamená jeden pán a milióny otrokov. (...) Tak sa rodí prvý a jediný princíp tejto nízkej mystiky - princíp führera - ktorý vo svete nihilizmu nastoľuje modloslužobníctvo a zvrhlú sakrálnosť.
.
Göring sa na procese ohradzoval vernosťou führerovi a tým, "že v tomto prekliatom živote jestvuje ešte otázka cti". Česť spočívala v poslušnosti, zavše spätej so zločinom. Vojenské právo trestá za neuposlúchnutie smrťou a cťou je podriadiť sa. Keď ide o vojakov, ak to príkaz vyžaduje, nezabiť je zločin.
Žiaľ, príkaz málokedy káže konať dobro. Číra dynamika doktríny nemôže smerovať k dobru, len k účinnosti.
.
Vyhladenie Lidíc je jasným dôkazom, že systematicky a vedecky sa tváriace hitlerovské hnutie tají v sebe v skutočnosti iracionálny tlak, ktorý môže vychádzať jedine zo zúfalstva a pýchy. (...) Nielenže tu ľahli popolom domy, dvestotri žien bolo odvlečených a stotri detí transportovaných na výchovu v duchu führerovho náboženstva, ale špeciálne čaty celé mesiace výbušninou zrovnávali terén, rozstreľovali kamene, zasypávali dedinský rybník a nakoniec cestu a rieku odrazili iným smerom. Podľa logiky hnutia potom už Lidice neboli ničím, iba budúcnosťou. Pre istotu vykopali z cintorína mŕtvych, len aby viac nepripomínali, že na tomto mieste dakedy dačo bolo.
.
...história bola na vrahov zvyknutá. (...) Aj keď Hitler mohol zastaviť vojnu ešte pred totálnou pohromou, túžil po všeobecnej samovražde, po materiálnej a politickej záhube nemeckého národa. Jedinou hodnotou preňho zostal až do konca úspech. Keďže Nemecko prehrávalo vojnu, bolo zbabelé a zradcovské, malo zahynúť...
.
Popretie všetkého je otroctvom a opravdivá sloboda vnútorným podriadením sa hodnote, ktorá čelí histórii a jej úspechom.


/Albert Camus: Vzbúrený človek. Štátny terorizmus a iracionálny teror/



3 comments:

  1. "Popretie všetkého je otroctvom a opravdivá sloboda vnútorným podriadením sa hodnote, ktorá čelí histórii a jej úspechom."
    - Ako tejto poslednej vete rozumies, ak sa mózem opytat? Mne nie je celkom jasná. Je to protiklad, alebo vystupnovanie? Kto celí histórii, Hitler? Dík za odpoved.
    Iná vec: Dnes sa stáva ovela nebezbecnejsou podriadenie sa neosobnej moci: peniazom a honbe po nich. Hviezdy konzumného a politického neba sú len saskovia, lútky na drátoch v rukách ..

    ReplyDelete
  2. Nie, on nečelil histórii, on bol práve tým otrokom, ktorý - vychádzajúc z nihilizmu - všetko poprel, ale nezanechal po sebe nič, žiaden odkaz pre dejiny, žiadnu protihodnotu, len milióny zbytočných obetí.
    A celé to nezmyselné, choré šialenstvo napokon potvrdil samovraždou.
    "Hitler stelesňuje v histórii azda jediný prípad tyranie, po ktorom nič nezostalo. Preňho samého, pre jeho národ a svet znamenal len samovraždu a vraždu."
    Hitler, Goring, Goebbels, Himmler, Ley spáchajú samovraždu v podzemných bunkroch alebo v celách. Táto smrť je však smrťou pre nič, je ako zlý sen, ako dym, ktorý sa rozplynie. Nič nevyvolá, neposlúži ako príklad, len posvätí krvavú márnivosť nihilizmu.
    "Mysleli si, že sú slobodní," hystericky kričí Frank na norimberskom procese. "Nevedia, že od hitlerizmu sa nedá oslobodiť!" Nevedeli ani to, že popretie všetkého je otroctvom...

    ReplyDelete
  3. Dík za odpoveď.
    No Hitler nebol úplne sám. Aj dnes ešte uctievaní Stalin /- počtom obetí prevýšil niekoľkonásobne Hitlera), Mao, Rákosi, Pol Pot, Ceaucescu, inkvizícia, jakobíni, kolonialisti .. proti kapitalistom, kulakom, Nemcom, intelektuálom, Maďarom, Židom, inovercom, aristokratom, barbarom .. Údajného nepriateľa si možno ľahko nájsť - to, že je to asi falošný, málokomu vadí. Pre utópiu, svetovládu, Lebensraum, Reich, čo chcel aj Hitler. Od diabla ponúkanej moci veru ťažko sa dá oslobodiť.

    ReplyDelete